Παραδοσιακοί Χοροί

 Ο ελληνικός πολιτισμός βρίθει από στοιχεία λαογραφίας, δημιουργημένα από τον πληθυσμό της υπαίθρου κυρίως, που συνοψίζουν όμως όλη τη λαϊκή σοφία και την ευφυή και ευφάνταστη μεταφορά των καθημερινών βιωμάτων στις διάφορες μορφές τέχνης. Είναι φανερό πως για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας πρέπει πρώτα απ’ όλα να έρθουμε σε επαφή με την παράδοση και τις τέχνες της.

    Ανακαλύπτοντας την παράδοση από το πρίσμα του παραδοσιακού χορού, ανοίγεται μπροστά μας μια αστείρευτη πηγή μουσικοκινητικών σχημάτων που εκφράζουν κάθε στιγμή της ελληνικής εθιμοτυπίας, από τις χαρές του γάμου και της γέννησης, έως την πίκρα της ξενιτιάς και του θανάτου. Παράλληλα η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία μας αφήνει άφωνους με την κεντητική αρτιότητά της και την ποικιλομορφία των μοτίβων της. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί σκέπη κάτω από την οποία τόσο διαφορετικά ακούσματα και χορευτικά μοτίβα από όλες τις γωνιές του ευρύτερου ελληνικού χώρου μοιράζονται την ίδια πολιτιστική καταγωγή.

443    

    Στο τμήμα παραδοσιακών χορών, γίνεται προσπάθεια να γνωρίσουμε τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του ευρύτερου ελληνικού χώρου, όχι μόνο κινητικά, αλλά και μουσικά και λαογραφικά. Ένας από τους στόχους του τμήματος, όπως και του συλλόγου, είναι ο παραδοσιακός χορός και ο πολιτισμός μας να γίνει προσιτός στις λαϊκές οικογένειες και να γνωρίσουμε πώς δημιουργήθηκε η παράδοση που έχουμε και υπό ποιες συνθήκες. Άλλωστε, για να ερμηνεύουμε τα επίκαιρα, πρέπει πρώτα να ανατρέξουμε στο παρελθόν.